حراست و نگهبانی در شرکت ها برای بالا بردن امنیت و حفاظت از اموال و دارایی ها در برابر سرقت، خراب کاری و آتش سوزی اهمیت بسیار بالایی دارد و برای این منظور شخص و یا اشخاصی را برای نگهبانی و پاسداری در محل مورد نظر قرار می دهند. در صورتی که وظیفه نگهبانی توسط چندین نفر انجام گیرد به آن حراست گفته میشود. در صورت بروز اتفاقاتی مثل سرقت، آتش سوزی و… نگهبان وظیفه دارد اقدامات امنیتی لازم را انجام دهند و سریعا اتفاق پیش آمده را گزارش دهند. نظارت بر منطقهای خاص، مقابله با افراد خرابکار یا سارقان از دیگر وظایف نگهبان می باشد. عناوین شغلی مختلفی برای گشت زنی حراست در مکانهای مختلف مثل شرکت ها، کارخانه ها، بیمارستان ها، دانشگاه ها، هتل ها و… وجود دارد که هر کدام از آن ها وظایف مختلفی دارند.
در این حوزه عناوین مختلفی برای مخاطب قرار دادن کارکنان وجود دارد که نگهبان، سر نگهبان، سرشیفت، مسئول انتظامات، متصدی انتظامات، مسئول حفاظت فیزیکی و متصدی حفاظت فیزیکی از جمله این عناوین ها هستند.
نگهبانان با توجه به مکان و یا دارایی هایی که از آن محافظت می کنند، ممکن است وظایف مختلفی داشته باشند. از جمله وظایف نگهبانان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
موارد ذکر شده بخشی از وظایف نگهبانی و حراست در شرکت ها میباشند. شرکت ها در کنترل عملکرد نگهبانان از ابزارهای متعددی استفاده میکنند، یکی از این جدیدترین ابزارها سیستم های نرم افزاری مدیریت نگهبانان میباشد. لزوم بکار گیری سیستم گشت و کنترل نگهبانی در بحث امنیت کلی سازمان بیشتر نمایان میشود. مدیریت با به کارگیری ابزارهای نظارتی امنیت مجوعه تحت کنترل خود را تضمین میکنند.
در صورت بروز اتفاقاتی نظیر آتش سوزی نگهبان باید بلافاصله به سازمان آتش نشانی منطقه اطلاع دهد و سریعا شیر اصلی گاز را قطع نماید. هر گونه مواد و وسایل اشتعال زا را از محیط دور کند. راه های اضطراری و ورودی های اختصاصی را برای کارکنان و ماموران آتش نشانی بازگشایی کند و برای حفظ جان افراد، جمعیت را از محل آتش سوزی دور کند.
نگهبانی و حراست نیز مانند هر شغل دیگری دارای مزایا و معایب مختص خود میباشد. برخی از مزایا و معایب شغل نگهانی را در این قسمت ذکر کردیم:
موارد فوق از جمله از مزیت های شغل نگهبانی و حراست می باشند.
نگهبانی نیز مانند هر شغل دیگری نیازمند به داشتن مهارت های مختلفی میباشد که برای موفقیت در این شغل باید به اصول نگهبانی و حراست تسلط کامل بر این مهارت ها داشته باشد.
در شغل نگهبانی به دلیل احتمال برخورد با سارقان و افراد خرابکار، نگهبانان باید از توانایی جسمانی بالایی برخوردار و همیشه آماده باشند.
نگهبان ها از آن جا که وظیفه ی حفظ و حراست را دارند هنگام نگهبانی به ویژه در شیفت شب باید هوشیاری بالایی داشته باشند. هم چنین باید از هر چیزی (مواد خوراکی و نوشیدنی) که باعث کاهش هوشیاری آن ها شود دوری کنند.
روابط عمومی بالا و توانایی برقراری ارتباط با دیگران از مهم ترین مهارت های مورد نیاز برای شغل نگهبانی می باشد، به طوری که بسیاری از شرکت ها یکی از مهم ترین مهارت های لازم را برای استخدام نیروی های خود را روابط عمومی بالا اعلام می کنند. مهمانان و ارباب رجوع ها هنگام ورود با اولین کسانی که رو به رو می شوند، نگهبانان هستند به همین جهت نحوهی برخورد و تعامل نگهبان با افراد برای جلوگیری از بروز مشکلات از اهمیت بالایی برخوردار است . نگهبان در صورتی که روابط عمومی بالا و مناسبی داشته باشد، علاوه بر ارتباط موثر با افراد می تواند اطلاعات مفید و موردنیاز خود را دریافت کند.
نگهبان ها با شناخت قوانین امنیتی هنگام وقوع حادثه می توانند در سریع ترین زمان ممکن واکنش نشان دهند و به حفظ و بهبود امنیت یک شرکت کمک کنند.
داشتن اعتماد به نفس از ضروری ترین ویژگی های یک نگهبان برای شغل نگهبانی و حراست محسوب میشود. یک نگهبان از آن جایی که با افراد مختلفی در ارتباط می باشد باید بتواند با آن ها گفت و گو کرده و اطلاعات لازم را به دست آورد. داشتن اعتماد به نفس تاثیر مستقیمی در تقویت روابط عمومی دارد. یکی از نشانههای اعتماد به نفس بالا برقراری تماس چشمی میباشد.
کار تیمی یکی از مهارت هایی است که نگهبانان باید داشته باشند. زیرا در بعضی شرکت ها برای نگهبانی و حراست از محیط از یک تیم نگهبانی استفاده می شود، در این صورت نگهبان ها باید در بخش های مختلف شرکت با یک دیگر همکاری کنند و با هم هماهنگ باشند، یا از نگهبان در شیفت های مختلف استفاده شود که در چنین شرایطی بعضی کنترل ها و نظارت ها به صورت گروهی انجام می شود.
نگهبانان در طول روز با چالشهای زیادی رو به رو میشوند که با تحلیل و بررسی آن ها باید در سریع ترین زمان ممکن تصمیمگیری کند. یکی از مهمترین چالشهای آن ها اجازهی ورود یا جلوگیری از ورود افراد متفرقه به داخل میباشد. زمانی که یک فرد غریبه قصد ورود به محل کار را دارد نگهبان با جمع آوری اطلاعات از او و بررسی آنها میتواند برای ورود یا ممانعت از ورود او تصمیم درستی بگیرد. هم چنین نگهبان ها برای تقویت قدرت تصمیم گیری میتوانند اقداماتی که برای حل مشکلات انجام دادهاند را یادداشت کنند و مزایا و معایب هر کدام از اقداماتی که انجام دادهاند را مشخص کنند. مهارت در کار گروهی و مدیریت زمان می تواند بر قدرت تصمیمگیری تاثیر بگذارد.
نگهبان ها علاوه بر نظارت بر فعالیتهای فیزیکی شرکت باید به زمان ورود و خروج کارکنان مسلط بوده و مدارک شناسایی افراد عادی که قصد ورود به محیط سازمان را دارند، بررسی نموده تا از ورود افراد فاقد صلاحیت یا دارای موارد مشکوک جلوگیری نمایند.
نرم افزار پاسبان در چه صنایعی کاربرد دارد؟
نگهبانان در حراست و نگهبانی شرکت وظیفه ی حفاظت از اموال و داراییها را در برابر حوادث طبیعی و غیر طبیعی همچون: سرقت، آتش سوزی، نفوذ و خرابکاری و … را دارند. این اشخاص با بررسی دقیق محیط و شرایط در ساعات کاری در حفاظت و تامین امنیت محیط شرکت نقش بسیار زیادی دارند. در این شغل نگهبانان به دلیل چالش ها و خطراتی که ممکن است با آن رو به رو شوند نیاز به داشتن مهارت های خاصی دارد. در اغلب شرکتها میزان حقوق در نظر گرفته برای این سمت با توجه به مخاطرات احتمالی متغیر میباشد.